Kako je Illy zapravo nastao i odakle vuče korijene

Danas bismo mogli malo razgovarati o Illy, jednom od najjačih igrača na današnjem tržištu što se tiče same industrije i distribucije vrhunske kave. 

Baš je ovo jedna od najambicioznijih i najinovativnijih tvrtki od kada je Francesco Illy osnovao trgovinu u Trstu, Italija, 1933. godine. On je patentirao postupak pritiska, omogućujući da pakiraju svoja zrna kave odmah nakon prženja, zadržavajući njegovu aromu i svježinu sve do trena dok se kupljena zapakirana kava ne otvori u domu kupca.

Samo dvije godine kasnije, Francesco Illy izumio je ono što se generalno u svijetu smatra prvim visokotlačnim aparatom za espresso: ovaj stroj bio je prvi na svijetu koji je implementirao automatsko doziranje vode i donio dvostruki sustav kotla koji je umjesto pare koristio tlak zraka za ekstrakciju. To je riješilo pitanje spaljene kave koju su proizvodili slični strojevi tadašnjeg vremena, označavajući korak naprijed za ljubitelje kave.

Uslijedila su desetljeća rasta diljem Europe, počevši od Švicarske 1939., pa nastavka do sjeverne Europe u Nizozemskoj 1962. Za to vrijeme, Ernesto Illy, sin osnivača Francesca, pridružio se tvrtki kao kemičar i pokrenuo prvi istraživački laboratorij tvrtke. Iste godine donio je svoju konzerviranu mljevenu kavu u moderni dom za svakodnevnu upotrebu. 1980. godine Illy je donio svoju kavu u Sjedinjene Države, i time svoju tvrtku napravio prvom talijanskom pržionicom kave koja je u daleko inozemstvo donijela espresso kulturu kave. I to se sve dogodilo zahvaljujući patentiranom procesu pritiska koji je Illy omogućio te da se na taj način pakira kava koja će ostati svježa u svom pakiranju na dugom putu preko oceana.

Mada danas pričamo o jednoj marki kave, cijeli proces koji smo opisali odnosi se na rast i razvoj kave općenito. Jer ono što jedna osoba osmisli i pokrene, deset drugih dalje razvija, osmišljava konkurenciju i novitete. Možda neke stvari jesu počele sa Illy kavom, ali definitivno nisu s njom i završile.